Wegetarianizm — na zdrowie!

Co roku 11 stycznia przypada w Polsce Dzień Wegetarian. To dobra okazja, by przyjrzeć się diecie, która może zmienić życie — na lepsze.
Co roku 11 stycznia przypada w Polsce Dzień Wegetarian. To dobra okazja, by przyjrzeć się diecie, która może zmienić życie — na lepsze.
Trudno oprzeć się pokusie na kolorowym straganie i nie kupić botwiny, koperku czy młodych ziemniaczków. Nowalijki, jeśli wyrosły na własnej nawożonej obornikiem działce, pod folią czy w szklarence, dostarczają rzeczywiście bogactwa minerałów i witamin, wzbogacając naszą dietę po zimie. Niestety, te kupowane w marketach są sztucznie pędzone w taki sposób, by najszybciej trafiły na stół konsumenta. Przemysłowy sposób uprawy sprawia, że nowalijki są mało odżywcze, aby nie napisać — toksyczne... Warzywa i owoce wyprodukowane metodą ekologiczną mają wyższe poziomy składników odżywczych, np. więcej żelaza jest w ekologicznym szpinaku, kapuście włoskiej, marchwi, a nawet w ekologicznym chlebie.
Prawdziwa alergia pokarmowa, w przeciwieństwie do nietolerancji pożywienia, to alergiczna reakcja na pewien rodzaj pokarmu (nie na wszystkie). Polega ona na takim uaktywnieniu układu odpornościowego, że dochodzi do reakcji zapalnej.
Nagłówki w gazetach ogłosiły:”Marchew zapobiega nowotworom szyi i głowy”. Okazało się że według nowych doniesień naukowych, schrupanie pięciu czy sześciu marchewek dziennie może odwrócić rozwój leukoplakii-stanu przedrakowego jamy ustnej i gardła.
W związku z tą informacją moja przyjaciółka Judyta ,szybko zakupiła sokowirówkę, dzięki czemu mogła codziennie, robić sok ze świeżej marchewki.
„Ile soku możesz zrobić z pięciu marchewek?”-zapytałem ją pewnego dnia.
Komu do głowy przyszła taka struktura piramidy żywieniowej i dlaczego nasze dzieci są brutalnie indoktrynowane w szkołach? - pyta George Malkmus, założyciel stowarzyszenia Hallelujah Acres, promującego Dietę Alleluja. Na szczycie piramidy zabrakło tylko jednej rzeczy, mówi, pętli, na której moglibyśmy się szybko powiesić, by nie umierać powolną i bolesną śmiercią.
Jak barwnik E 150 C pokonuje siły obronne organizmu. Jak środek owadobójczy obniża współczynnik inteligencji. Czy może mi zaszkodzić puree ziemniaczane lub suszone owoce? Glutaminian sodu a mózg.
Kocham fasolę, ale ona mnie nie lubi. Czuję się przepełniony i wzdęty kiedy ją zjem. Słyszałem, że jest ona bogata błonnik, którego potrzebuje każdy człowiek . Co powinienem zrobić?
Błonnik w pokarmach jest ważną i wskazaną częścią naszej diety. Dieta ‘Western’ (wschodnia) w większości opiera się na rafinowanej, przetwarzanej żywności i zawiera ona małą ilość błonnika w porównaniu do wielu innych diet. Kiedy Dr. Denis Burkitt napisał o błonniku jakieś 40lat temu, pisał w oparciu o swoje doświadczenia z Afryki. Dieta ‘Afrykańska’ była (w tamtych czasach) bogata we wszystkie zboża, rośliny strączkowe, więc dostarczała dużych ilości błonnika. Niski odsetek osób z chorobami serca, problemami z jelitami i zapaleniem wyrostka robaczkowego był powiązany z błonnikiem w żywności.
Z badań, które znalazłem w literaturze jak i moich własnych wynika, że wszyscy wegetarianie są narażeni na niedobór witaminy B12. Czy moglibyście się do tego odnieść?
Ciekawostka
Sztuczne słodziki takie jak aspartam lub sacharyna oszukują organizm fałszywymi informacjami. Mają słodki smak, ale nie dostarczają energii w formie kalorii.
Szwedzcy naukowcy odkryli w potrawach substancje spotykane dotąd tylko w fabrykach tworzyw sztucznych. Dozwolona dzienna dawka akrylamidu? Złe pytanie. Nie określono ilości tej substancji, która nie byłaby szkodliwa.