Nowalijki - na zdrowie

Trudno oprzeć się pokusie na kolorowym straganie i nie kupić botwiny, koperku czy młodych ziemniaczków. Nowalijki, jeśli wyrosły na własnej nawożonej obornikiem działce, pod folią czy w szklarence, dostarczają rzeczywiście bogactwa minerałów i witamin, wzbogacając naszą dietę po zimie. Niestety, te kupowane w marketach są sztucznie pędzone w taki sposób, by najszybciej trafiły na stół konsumenta. Przemysłowy sposób uprawy sprawia, że nowalijki są mało odżywcze, aby nie napisać — toksyczne... Warzywa i owoce wyprodukowane metodą ekologiczną mają wyższe poziomy składników odżywczych, np. więcej żelaza jest w ekologicznym szpinaku, kapuście włoskiej, marchwi, a nawet w ekologicznym chlebie.

 

Czytaj więcej: Nowalijki - na zdrowie

Rosnąca obawa o alergie pokarmowe

Prawdziwa alergia pokarmowa, w przeciwieństwie do nietolerancji pożywienia, to alergiczna reakcja na pewien rodzaj pokarmu (nie na wszystkie). Polega ona na takim uaktywnieniu układu odpornościowego, że dochodzi do reakcji zapalnej. 

Czytaj więcej: Rosnąca obawa o alergie pokarmowe

Za dużo marchewki

Nagłówki w gazetach ogłosiły:”Marchew zapobiega nowotworom szyi i głowy”. Okazało się że według nowych doniesień naukowych, schrupanie pięciu czy sześciu marchewek dziennie może odwrócić rozwój leukoplakii-stanu przedrakowego jamy ustnej i gardła. 

W związku z tą informacją moja przyjaciółka Judyta ,szybko zakupiła sokowirówkę, dzięki czemu mogła codziennie, robić sok ze świeżej marchewki. 
„Ile soku możesz zrobić z pięciu marchewek?”-zapytałem ją pewnego dnia.

Czytaj więcej: Za dużo marchewki

Dieta Alleluja

Komu do głowy przyszła taka struktura piramidy żywieniowej i dlaczego nasze dzieci są brutalnie indoktrynowane w szkołach? - pyta George Malkmus, założyciel stowarzyszenia Hallelujah Acres, promującego Dietę Alleluja. Na szczycie piramidy zabrakło tylko jednej rzeczy, mówi, pętli, na której moglibyśmy się szybko powiesić, by nie umierać powolną i bolesną śmiercią.

Czytaj więcej: Dieta Alleluja

Ciekawostki

Jak barwnik E 150 C pokonuje siły obronne organizmu. Jak środek owadobójczy obniża współczynnik inteligencji. Czy może mi zaszkodzić puree ziemniaczane lub suszone owoce? Glutaminian sodu a mózg. 

Czytaj więcej: Ciekawostki

Niesamowity błonnik

Kocham fasolę, ale ona mnie nie lubi. Czuję się przepełniony i wzdęty kiedy ją zjem. Słyszałem, że jest ona bogata błonnik, którego potrzebuje każdy człowiek . Co powinienem zrobić? 

Błonnik w pokarmach jest ważną i wskazaną częścią naszej diety. Dieta ‘Western’ (wschodnia) w większości opiera się na rafinowanej, przetwarzanej żywności i zawiera ona małą ilość błonnika w porównaniu do wielu innych diet. Kiedy Dr. Denis Burkitt napisał o błonniku jakieś 40lat temu, pisał w oparciu o swoje doświadczenia z Afryki. Dieta ‘Afrykańska’ była (w tamtych czasach) bogata we wszystkie zboża, rośliny strączkowe, więc dostarczała dużych ilości błonnika. Niski odsetek osób z chorobami serca, problemami z jelitami i zapaleniem wyrostka robaczkowego był powiązany z błonnikiem w żywności.

Czytaj więcej: Niesamowity błonnik

Nowe spojrzenie na witaminę B12

Z badań, które znalazłem w literaturze jak i moich własnych wynika, że wszyscy wegetarianie są narażeni na niedobór witaminy B12. Czy moglibyście się do tego odnieść? 

Czytaj więcej: Nowe spojrzenie na witaminę B12

Ach, te dobre smażone kotlety….

Szwedzcy naukowcy odkryli w potrawach substancje spotykane dotąd tylko w fabrykach tworzyw sztucznych. Dozwolona dzienna dawka akrylamidu? Złe pytanie. Nie określono ilości tej substancji, która nie byłaby szkodliwa.

Obserwuj nas

Dane adresowe

skrytka pocztowa 216
Bielsko Biała
43-300
Back to top