Czy moglibyście podać aktualne informacje na temat świńskiej grypy?

W tej sytuacji wszystko dzieje się tak szybko, że zanim nasza odpowiedź trafi do prasy, niektóre aspekty mogą ulec zmianie. Oto nasze najświeższe informacje prasowe. Wirus grypy H1N1 jest formą grypy, która infekuje świnie, ale uległa niewielkiej zmianie przez co jest w stanie zarażać także ludzi. Litery H i N są kodami markerów antygenowych wirusa, a H1N1 wskazuje podkategorie. Niektóre wcześniejsze epidemie miały składnik H lub N, więc osoby starsze częściej stykały się z tymi markerami i miały przez to pewien stopień odporności. Wydaje się, że obecna odmiana sprawiła więcej problemów młodszym ludziom, a zwłaszcza kobietom w ciąży.

Stopień zaawansowania choroby wywołanej przez H1N1 wydaje się być mniejszy niż w przypadku epidemii z 1918 roku i większy niż w przypadku jej wybuchu w 1957 roku.

Głównym czynnikiem kontrolującym pandemię jest opracowanie szczepionki. Zastosowana metodologia będzie prawdopodobnie taka sama jak w przypadku produkcji szczepionek przeciw grypie sezonowej, choć nowsze technologie są w trakcie badań. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała fakt, że najprawdopodobniej szczepionka nie będzie gotowa w powszechnej dystrybucji do jesieni.

Zaobserwowaliśmy rozpowszechnianie się emocjonalnej retoryki anty-szczepionkowego lobby, a nawet czytaliśmy jeden artykuł sugerujący, że WHO zamierza wprowadzić obowiązkową szczepionkę w 194 krajach, które ma już „na muszce”. Takie głosy są absurdem. Dostępność szczepionki może być tak niska, że będzie trudno ją uzyskać nawet jeśli chciałbyś ją otrzymać.

W międzyczasie powinniśmy postępować zgodnie z podstawowymi środkami zapobiegawczymi, takimi jak poniższe:

  1. Zostań w domu, jeśli masz infekcję dróg oddechowych.
  2. Często myj ręce, zwłaszcza po tym jak zasłonisz się przy kichnięciu lub kaszlaniu.
  3. Zwróć uwagę na pozbywanie się chusteczek używanych do tłumienia kichania lub kaszlu.
  4. Ogranicz pocałunki, przytulanie i bliski kontakt z innymi w zatłoczonych miejscach. Jeszcze raz: używaj często urządzeń sanitarnych.

Te proste środki ostrożności pomogą cię chronić i zmniejszyć ryzyko zarażenia.

Jedz warzywa

Moja synowa wydaje się nie dostrzegać korzyści płynących z jedzenia owoców i warzyw dla siebie i jej rodziny. Jak mogę przekonać ją do tego?

Wiele czynników wpływa na stosowanie różnych artykułów spożywczych. Takie czynniki wykraczają poza zwykłe twierdzenia dotyczące relatywnych korzyści. Determinanty zdrowia rozciągają się na pochodzenie jednostki, społeczność i region, w którym żyją oraz na jej osobiste rozumienie.

Ciekawe badanie przeprowadzone w Północnej Karolinie w Stanach Zjednoczonych, w którym wzięło udział ponad 2479 osób dorosłych – w tym wielu z nadwagą – odkryło złożoną sieć leżącą u podstaw przekonań i zachowań. Bariery w jedzeniu owoców i warzyw obejmują preferencje żywieniowe, które mogą rozwijać się w dzieciństwie, zmęczenie kubków smakowych w stosunku do niektórych produktów, stres i brak planowania posiłków. Stan zdrowia, wiek lub sytuacja finansowa osoby mogą również wpływać na idealne spożywanie porcji pięciu lub więcej owoców i warzyw w ciągu dnia.

Dostępność przydomowych ogrodów lub tanich produktów spożywczych pochodzących z farm może być pomocna; częste stykanie się dzieci z owocami i warzywami jest bardzo ważne.

Jeśli masz trudności z wywieraniem wpływu na synową, pamiętaj, że efektem wysiłków zmierzających do zmiany jej nawyków i postrzegania „sugestii” może być opór. Zamiast tego, gdy wnuki przybędą do twojego domu przyrządź „fantastyczne” przysmaki z owoców, aby zachęcić je do jedzenia pysznych jagód, owoców i warzyw. Zawsze kupuj produkty dobrej jakości i spraw, by potrawy były smaczne. Przykład jest bardziej przekonujący niż reklama.

Allan R. Handysides
Peter N. Landless

Tłumaczenie Natalia Kurz
Korekta Adam Kurz