Prawdziwa alergia pokarmowa, w przeciwieństwie do nietolerancji pożywienia, to alergiczna reakcja na pewien rodzaj pokarmu (nie na wszystkie). Polega ona na takim uaktywnieniu układu odpornościowego, że dochodzi do reakcji zapalnej. 

Lekarz mojej wnuczki rozpoznał u niej alergię pokarmową i bardzo się tym martwię. Co to znaczy? Ona i tak nie jada zbyt dużo i boję się, że grozi jej niedożywienie. Prawdziwa alergia pokarmowa, w przeciwieństwie do nietolerancji pożywienia, to alergiczna reakcja na pewien rodzaj pokarmu (nie na wszystkie). Polega ona na takim uaktywnieniu układu odpornościowego, że dochodzi do reakcji zapalnej. Jest to odpowiedź immunologiczna wywołana przez immunoglobulinę E. Mimo że aż około 25 procent dorosłych ma pewne objawy związane z jakimiś pokarmami, tylko 3 procent to prawdziwe alergie pokarmowe. Dzieci są bardziej narażone na alergie pokarmowe, ma je 6 do 8 procent dzieci w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Krowie mleko, kurze jaja, orzechy ziemne i laskowe, a także ziarna sezamu są powodem większości dziecięcych alergii pokarmowych. Od niedawna do tej grupy dołącza też kiwi. Alergie na jaja i orzechy to najczęściej występujące u dzieci alergie pokarmowe; w przypadku alergii na jaja 66% alergii zniknie zanim dziecko ukończy 5 lat, 75% przed ukończeniem 7-8 roku życia.

Objawy alergii pokarmowej rozciągają się od pokrzywki (swędzące, zaczerwienione krosty) do zagrażającej życiu anafilaksji (zaciśnięcie gardła, problemy z oddychaniem, zapaść). Osoby z alergią pokarmową często chorują na wyprysk, chroniczną chorobę skóry polegającą na zapaleniu wierzchnich warstw skóry i od czasu do czasu pojawiających się pęcherzach. Dotyka ona najczęściej łokcie i kolana. Astma i alergiczny katar są częstsze u dzieci z alergią pokarmową. Jest oczywiste, że unikanie pokarmów wywołujących reakcję alergiczną pozwoli zmniejszyć występowanie objawów. Konieczna jest też konsultacja u wykształconego dietetyka. Jeśli dziecko ma alergię na różne pokarmy, rozwija się prawidłowo tylko pod opieką dietetyków, lekarzy i pielęgniarek. Zapobiega to potencjalnemu niebezpieczeństwu wystąpienia krzywicy, anemii, zaburzeń wzrostu, oraz osteoporozy w wieku dorosłym. Czasami mogą wystąpić ostre objawy. Jeśli wystąpi reakcja anafilaktyczna, potrzeba szybkiej i właściwej reakcji – natychmiastowego podania leku antyhistaminowego, domięśniowej dawki epinefryny, inhalacji z leków rozszerzających oskrzela i kortykosteroidów. Nie należy lekceważyć wstrząsu anafilaktycznego – może być bardzo poważny. Epinefryna powinna być podana domięśniowo, w bok uda.

Opóźnienie jej podania może skończyć się tragicznie. Dziecko, któremu wcześniej zdarzały się reakcje anafilaktyczne powinno mieć zapewniony natychmiastowy dostęp do epinefryny, która jest dostępna w jednorazowych ,przygotowanych na wypadek wstrząsu strzykawkach. Często uważa się, że karmienie tylko piersią może zmniejszyć ryzyko związanej z immunoglobuliną E alergii pokarmowej, badania jednak tego nie potwierdzają . Odnotowano zmniejszenie występowania wyprysku, ale nie alergii pokarmowej. Dla porównania, u myszy wczesny kontakt z antygenami pokarmowymi zmniejszał występowanie nietolerancji pokarmów. Na szczęście alergie pokarmowe u większości dzieci zanikają lub zmniejszają się, gdy dzieci dorastają. Allan R. Handysides i Peter N. Landless tłumaczenie: Adam Kurz,