Podczas badania kontrolnego mojej przewlekłej anemii, lekarka zdiagnozowała u mnie celiakię. Dokonała tego odkrycia poprzez badanie krwi i powiedziała, że ta choroba powoduje złe wchłanianie pokarmu. Rzecz w tym, że nie mam niedowagi; w rzeczywistości jestem, jak to mówi mój mąż, milutko zaokrąglona. Dieta, którą Pani lekarz chce abym stosowała, jest bezglutenowa, i wcale nie jest mi do śmiechu. Czy myślicie, że mogła się pomylić?
Celiakia jest bardzo interesującą chorobą, coraz częściej rozpoznawaną ze względu na istniejące badania krwi, które wykrywają specyficzne przeciwciała oznaczające daną chorobę. Celiakia jest wyjątkowa, ponieważ jest chorobą autoimmunologiczną (tzn. chorobą, w której organizm wytwarza przeciwciała, które uszkadzają jego własne tkanki), w której reakcja organizmu jest wywoływana przez substancję zwaną glutenem.
Większość adwentystów zna gluten jako gumowaty substytut mięsa wykonany z mąki glutenowej. Gluten jest białkiem złożonym występującym głównie w pszenicy, ale także w jęczmieniu i życie. Jest bogaty w aminokwasy glutaminę i prolinę. Ma on jeden jeden, rozpuszczalny w alkoholu składnik, zwany gliadyną; nie rozkłada się w łatwy sposób i tylko niewielkie jego części mogą zostać wchłonięte. Bywa, że proces wchłaniania wymaga pomocy i wtedy ma miejsce infekcja jelita. Przeciwko gliadynie wytwarzane są przeciwciała, co powoduje stan zapalny. Przeciwciało jest kierowane przeciwko gliadynie, ale ponieważ gliadyna jest już związana komórkowo ze ścianą jelita, komórki te ulegają uszkodzeniu w wyniku zachodzącego stanu zapalnego. Ludzie cierpiący na celiakię posiadają genetyczne predyspozycje ku tej chorobie.
U osób z tym problemem jedzenie i składniki odżywcze mogą być słabo wchłaniane, może pojawić się również niedobór żelaza. W tym stanie może występować szeroki zakres objawów. Niektóre dzieci mogą mieć poważne problemy z takimi dolegliwościami jak biegunka, wydęty brzuch, zmarniałe pośladki, czasami opuchnięte kostki i skłonność do irytacji. Ich stolec może zawierać dużo niewchłoniętego tłuszczu i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. Takie dzieci nie rosną we właściwy sposób i mówi się, że nie rozwijają się dobrze. U dorosłych także mogą nagle pojawić się takie objawy, przykładowo po napadzie grypy żołądkowej, i jak zauważyliśmy wiele dobrze odżywiających się kobiet i mężczyzn staje się zmarniałymi cieniami swojego dawnego wyglądu.
U osób z tym problemem jedzenie i składniki odżywcze mogą być słabo wchłaniane, może pojawić się również niedobór żelaza. W tym stanie może występować szeroki zakres objawów. Niektóre dzieci mogą mieć poważne problemy z takimi dolegliwościami jak biegunka, wydęty brzuch, zmarniałe pośladki, czasami opuchnięte kostki i skłonność do irytacji. Ich stolec może zawierać dużo niewchłoniętego tłuszczu i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. Takie dzieci nie rosną we właściwy sposób i mówi się, że nie rozwijają się dobrze. U dorosłych także mogą nagle pojawić się takie objawy, przykładowo po napadzie grypy żołądkowej, i jak zauważyliśmy wiele dobrze odżywiających się kobiet i mężczyzn staje się zmarniałymi cieniami swojego dawnego wyglądu.
Na szczęście nie wszystkie przypadki są tak dramatyczne i wydaje się, że w twoim przypadku choroba ma łagodniejszą postać. Lekarstwo jest takie samo dla wszystkich: unikanie produktów z pszenicy, życia i jęczmienia.
Brzmi łatwo, ale z pewnością tak nie jest. Będziesz musiała zaczerpnąć wiedzy, aby dowiedzieć się co możesz a czego nie możesz jeść. Choroba ta jest w dzisiejszych czasach dobrze znana, a wiele sprzedawanych produktów żywnościowych, produkowanych jest bezglutenowo. Niepozbycie się glutenu z diety może spowodować, że wyniki będą znacznie poniżej optimum. U dzieci może mieć to wpływ na ich wzrost.
Wykonanie biopsji dwunastnicy rozstrzyga diagnozę. Jeśli jeszcze jej nie wykonałeś, twój lekarz może w łatwy sposób ją zaaranżować. Nie jest bolesna.
W przypadku tej choroby występuje czynnik genetyczny, dlatego członkowie rodziny, którzy wykazują oznaki powolnego wzrostu, niewłaściwego rozwoju lub anemii tak jak ty, albo nawet mają nieokreślone zaburzenia jelitowe, są kandydatami do badań przesiewowych.
Allan R. Handysides
Peter N. Landless
Tłumaczenie Natalia Kurz
Korekta Adam Kurz