Jak barwnik E 150 C pokonuje siły obronne organizmu. Jak środek owadobójczy obniża współczynnik inteligencji. Czy może mi zaszkodzić puree ziemniaczane lub suszone owoce? Glutaminian sodu a mózg. 

1. Jak barwnik E 150 C pokonuje siły obronne organizmu. 

Masz grypę ,katar? Znowu się przeziębiłeś?Być może przyczyna jest barwnik ukrywający się pod nazwą KARMEL.

Któż z nas nie lubi słodkich sosów z tym składnikiem ,używanych często do lodów czy naleśników? Czasami trudno go dostrzec jako dodatek do chleba, czy kotletów mielonych… E 150 C (karmel) powstaje w wyniku podgrzania cukry i dodania rozmaitych przyspieszaczy reakcji. Amerykańscy naukowcy Susan Szchwab i Timothy Hia odkryli ,że substancja ta blokuje pewien enzym sterujący działaniem dwóch ważnych rodzajów limfocytów T i tym samym nie pozwala przenosić się białym krwinkom w miejsca gdzie są akurat niezbędne. Oficjalnie zakłada się, ze dopuszczalna dzienna dawka E150C( karmel) wynosi 100mg./ kilogram wagi ciała. EFSA- zaleca jednak dużą ostrożność ! 

2. Jak środek owadobójczy obniża współczynnik inteligencji.
Czy twoje dziecko myśli wolniej niż inne? Dłużej tłumaczysz mu algebrę niż inni rodzice swoim dzieciom? Możliwe, że twoje dziecko padło ofiarą broni wymierzonej przeciw owadom -substancji o nazwie chloropiryfos. Substancja ta jest składnikiem środków do uprawy owoców ,warzyw i winorośli. Naukowcy z Uniwersytetu New Yorker w Columbii odkryli ,że dzieci narażone na działanie tej substancji jeszcze w okresie życia płodowego mają ok. 7 razy niższy współczynnik inteligencji niż ich rówieśnicy. Jak to możliwe? Działanie tej substancji na owady powoduje przerwanie przekazywania impulsów pomiędzy komórkami nerwowymi. Niestety hamuje również przewodzenie bodźców przez nerwy u ludzi, co objawia się pod postacią wolnego myślenia ,trudniejszego przyswajania wiedzy. Pestycyd ten może także powodować objawy ciężkiego zatrucia ,takie jak nudności , zaburzenia widzenia i bezdech. Badania te przeprowadzone zostały na Uniwersytecie New Yorker Columbia i Uniwersytecie Berkeley.

3. Czy może mi zaszkodzić puree ziemniaczane lub suszone owoce?
Dwusiarczyn sodu (E 223) to dozwolony dodatek do 61 różnych grup artykułów spożywczych na przykład do gotowego puree ziemniaczanego ,czy suszonych owoców. Badania wykazały że w układzie trawiennym ok. 70 % ludności Wielkiej Brytanii znajduje się bakteria Desulfovibrio. Jest ona niebezpieczna tylko wtedy ,gdy dojdzie do jej znacznego namnożenia. Umożliwia je niestety spożywany w produktach spożywczych dwusiarczan sodu(E223) powodując tzw. zespół jelita drażliwego ,który z czasem może skutkować syndromem nieszczelnego jelita .Ściany jelit wykazują przepuszczalność dla toksyn ,bakterii , odpadów. Z uszkodzonych jelit wydostają się inne substancje z produktów spożywczych ,zaburzając biochemię mózgu . W ten sposób kazeina z mleka może nawet wywołać autyzm , który przez wielu naukowców jest uważany za szczególna formę nietolerancji pokarmowej. 

4. Glutaminian sodu a mózg
Rocznie do artykułów spożywczych dodaje się ok. 1,5 miliona ton glutaminianu sodu (pochodna kwasu glutaminowego) Wpływ tego wzmacniacza smaku nie jest obojętny na nasz organizm. Występuje tez pod pseudonimami E621, E625 ,ekstrakt drożdżowy , autolizowane drożdże ,hydrolizowane białka roślinne…) Przez mózg przepływa 20 proc .krwi krążącej w naszym ciele. Naczynia krwionośne są zbudowane tak ,by ograniczyć wnikanie do krwioobiegu obcych substancji. Jedynie w podwzgórzu-obszarze mózgu ,w którym znajduje się ośrodek sytości i głodu obserwuje się większą przepuszczalność naczyń. Glutaminian sodu oszukuje ośrodek sytości czego skutkiem jest przybieranie na wadze. Ale to niestety nie jedyny ujemny wpływ na nasz organizm. Neurolog Joohn Olney stwierdził że glutaminian sodu zniszczył u myszy doświadczalnych tyle komórek nerwowych że doprowadziło to do podziurawienia pewnych obszarów ich mózgów. Substancja ta może sprzyjać powstawaniu takich chorób jak Alzheimer i Parkinson ,oraz stwardnienie rozsiane. Jednak podczas rozmów prowadzonych pomiędzy światowym liderem w produkcji glutaminianu Ajinomoto ,a badaczami żywności podkreślono nieszkodliwość tej substancji…..wątpliwości jednak jest wiele…… 

5. Coca-Cola a nasz szkielet
Wapń i magnez to główne składniki naszych kości. Tygodniowo odnawia się do 7 % materiału kostnego. Na proces ten w znacznym stopniu wpływa nasz sposób odżywiania ,dlatego nasz układ kostny jest szczególnie narażony na uszkodzenia powodowane przez takie dodatki do żywności jak kwas fosforowy zawarty między innymi w Coca-Coli. Zespół naukowców wraz z Katharine L.Tucker z Uniwersytetu Tufts w Bostonie przeprowadził kompleksowe badania w tej dziedzinie. Przez ponad pięć lat badano gęstość kości 1431 kobiet i 1125 mężczyzn ,którzy regularnie spożywali dużo Coli. Wykluczono przy tym wcześniej istniejące choroby i uwzględniono nawet najdrobniejsze sezonowe wahania gęstości kości. Badanie wykazało niezbite dowody na to że kwas fosforowy utrudnia odkładanie się wapnia w kościach ,co skutkuje łamliwością kości i może doprowadzić do osteoporozy. Badane kobiety miały do 5,4 procent niższą gęstość tkanki kostnej w okolicy szyjki kości udowej. 

6. Co maja wspólnego płuca z popcornem z mikrofalówki?
Pulmonolog Cecille Rose rozpoczęła swoje badania po tym jak setki pracowników amerykańskich fabryk popcornu do mikrofalówek zapadło na ciężkie choroby płuc ,a pięciu z nich zmarło. Winowajcą okazał się diacetyl: substancja nadająca produktom spożywczym maślany aromat. Podczas podgrzewania związek ten ,dodawany także do margaryny ,tłuszczu piekarskiego i niektórych olejów jako „sztuczny aromat” lub „sztuczny aromat maślany” ,wydziela toksyczne opary ,zwężające przewody oddechowe . Diacetyl powoduje odkładanie się złogów w oskrzelikach –małych przewodach powietrznych w płucach. Zostaje zaburzona wymiana gazowa tlenu na dwutlenek węgla ,a płuca ulegają nieodwracalnym uszkodzeniom. Na dolegliwości płucne skarżyli się nie tylko pracownicy fabryk ,ale również konsumenci ,oraz sprzedawcy popcornu. W USA nawet niskie dawki diacetylu określane są jako niebezpieczne ,podczas gdy badania europejskie nadal trwają…..