Ciekawostka
Sztuczne słodziki takie jak aspartam lub sacharyna oszukują organizm fałszywymi informacjami. Mają słodki smak, ale nie dostarczają energii w formie kalorii.
Uczeni Susan Swithers i Terry Davidson z Uniwersytetu Purdue wykonali szereg badań mających na celu zbadanie działania tych produktów.
Karmili szczury na zmianę słodzikiem i glukozą. W pewnym momencie organizmy zwierząt nie wiedziały już kiedy pochłaniają wysokokaloryczny cukier, a kiedy bezkaloryczny słodzik. Słodki smak przestał być dla mózgu wyznacznikiem dużej kaloryczności, dlatego też domagał się dużo większych dawek słodkości, nawet wtedy, gdy dostarczano cukier. Szczury zaczęły w zastraszającym tempie przybierać na wadze, bo ich ciała nie były w stanie przetworzyć takiej liczby kalorii.
Czy problem ten dotyczy także ludzi?
Experci twierdzą, że narastające w zastraszającym tempie zjawisko otyłości spowodowane jest miedzy innymi spożywaniem napojów słodzonych aspartamem , który jest również składnikiem 6 tys. innych produktów spożywczych nie tylko typu light (np. gumy do żucia lub niektórych leków).